Motorrijbewijs

Laat ons jouw rijdroom waarmaken

Maak een afspraak

Boek nu je gratis proefles en ontdek hoe wij jou kunnen voorbereiden op je motorrijbewijs.

Prijzen en pakketten

Losse motorrijlessen kosten 70 euro zonder pakketvoordeel. Als je kiest voor motorrijlessen met pakketvoordeel, betaal je 60 euro per les. Wil je eerst een proefles? Dat kan! Een proefles kost 50 euro, tenzij je je inschrijft voor of na afronding van een opleiding. Dan is de proefles geheel gratis.

Startpakket (AVB)

519
  • GRATIS proefles (bij voltooien van de rijopleiding)
  • 5 lessen (300 minuten)
  • Examen voertuigbeheersing (AVB)

Vervolgpakket (AVD)

639
  • 5 lessen (5 klokuren)
  • Examen verkeersdeelname

Getrapt pakket

639
  • 5 rijlessen (5 klokuren)
  • Praktijkexamen

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

Vanaf 18 jaar mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie examen doen. Vanaf je 17 jaar mag je ook rijlessen volgen wanneer je bent geslaagd bent voor je motor theorie examen of wanneer je in bezit bent van een geldig autorijbewijs. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Vanaf 24 jaar mag je rechtstreeks het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 24 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e jaar rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
  • Motor van de categorie A

Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B.

Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs B? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. U kunt in dat geval dus met uw rijbewijs B gewoon blijven rijden op uw gemotoriseerde driewieler.

Informeer dan eerst bij je gemeente of die een rijbewijs aan jou mag afgeven. Doe dit voordat je begint met rijlessen.

Vanaf 20 jaar mag je rechtstreeks het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf 19 jaar mag je daarvoor rijlessen volgen wanneer je  geslaagd bent voor je motor theorie examen of wanneer je in bezit bent van een geldig autorijbewijs. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2

Wanneer je AVB examen wilt doen, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Wanneer je AVD examen wilt doen, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie examen én voor het AVB praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB praktijkexamen is 1 jaar gel

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Ook met een beperking kun je het motorrijbewijs halen. Vaak door de motor specifiek aan te passen op jouw behoeftes. Motorskills en het CBR helpen je daarbij.
» meer info

Theorieles

Motorskills verzorgt ook digitale theorielessen voor de motor om je voor te bereiden op je theorie examen.

Mocht je voor, tijdens of na het bestuderen van je theorie toch vragen hebben dan kun je ze natuurlijk altijd stellen voorafgaande aan de praktijkles of per email. De ervaring leert dat kandidaten die de theorie goed doornemen en de online examenvragen maken bijna altijd slagen voor het CBR examen.

Voordeelpakket

90
  • Online leermiddel
  • Theorie examen (herexamens zijn voor eigen rekening)

Theoriecursus

175
  • Digitale theoriecursus
  • Theorie link
  • Theorie-examen CBR

Begin vandaag nog met leren

Bel ons om je eerste rijles in te plannen.

Maatwerk

Bent je op zoek naar rijlessen op maat? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden verschillende opties aan om aan je rijbewijs te komen, afhankelijk van je wensen en behoeften.

Laat ons weten wat je wensen en behoeften zijn en wij helpen je graag verder met het kiezen van de juiste opleidingsmethode. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bij de basisopleiding les je gemiddeld eens per week. De praktijk wijst uit dat, wanneer je het meeste uit je les wilt halen, er voor het gedeelte voertuigbeheersing (AVB) minimaal twee klokuren gelest moet worden per keer. Immers je moet toch eerst weer even de ‘feeling’ terugkrijgen, voordat je écht lekker op de motor zit. Voor het gedeelte verkeersdeelname (AVD) volstaat één of anderhalf uur per keer.  Tijdens de eerste lessen ligt de nadruk op het AVB gedeelte. Wanneer we beiden overtuigd zijn dat je veilig zelfstandig de openbare weg op kunt rij je alleen en volgt de instructeur je op de motor. De inhoudelijke lessen voor het gedeelte AVD starten we na het afronden van het AVB gedeelte..

Je ziet dat het AVB en het AVD gedeelte zo gelijk opgaan. Beide praktijkexamens  kunnen zo binnen een redelijke termijn behaald worden. Doorgaans binnen 2-3 maanden.  Hoe de lessen worden ingedeeld is mede afhankelijk van je agenda, budget en natuurlijk je vorderingen.

De versnelde opleiding is een opleiding die qua tempo ligt tussen de basisopleiding en de spoedopleiding. Je meer uren per keer of je neemt meerdere lessen per week. Zo bouw je sneller routine op en gaan je vorderingen sneller. Binnen afzienbare tijd ben je helemaal klaar om beide praktijkexamens af te leggen. Dit is de ideale opleiding voor mensen met meer vrije tijd, die een deeltijdbaan hebben of in ploegendiensten werken. Het rijbewijs kan met deze variant al binnen 1,5 tot 2 maanden gehaald worden.

De spoedopleiding is veruit de leukste opleiding die Motorskills verzorgt. Binnen een heel korte periode veel uren motorrijden en dan het rijbewijs inkoppen. 10, 15, 20 uur in een week lessen? In overleg is alles mogelijk. Dus het rijbewijs kan je al binnen 4-7 werkdagen halen. Om deze opleiding soepel te laten verlopen zijn er wel een aantal spelregels.

  • Voor aanvang van de spoedopleiding moet je in bezit zijn van een geldig theoriecertificaat A
  • Voor aanvang van de spoedopleiding moet je in bezit zijn van Digid
  • Voor aanvang van de spoedopleiding moet je in bezit zijn van een geldige Gezondheidsverklaring
  • Voor aanvang van de spoedopleiding moet het volledige cursusgeld voldaan zijn
  • Wanneer je onverhoopt zou zakken voor het AVB examen kan het AVD examen niet doorgaan en verlies je daarmee alléén je betaalde netto examengeld dus NIET je lessen
  • Een intake bepaalt of je geschikt bent voor de spoedopleiding. We proberen dan meteen een inschatting te maken hoeveel lesuren je ongeveer nodig zult hebben
  • De spoedopleiding kan alleen op werkdagen en tijdens kantooruren gevolgd worden.

Motorskills verzorgt naast motorrijlessen ook de opleiding voor rijinstructeurs die aanvullend op de autorijlessen ook motorrijilessen willen gaan geven.  Deze mensen zijn allereerst zeer enthousiaste motorrijders die letterlijk van hun hobby hun werk willen maken. Daarnaast zijn zij al autorijinstructeur dus beschikken zij al over de nodige wet- en regelkennis en didactische vaardigheden.

Om de opleiding tot motorrijinstructeur af te ronden moeten deze mensen een wettelijk verplichte stage lopen van 20 uur. Zij moeten 20 uren les geven aan een echte CBR leerling. Tijdens de lessen staat een ervaren mentor de stagiair met raad en daad bij. Deze mentor moet reeds minimaal drie jaar de bevoegdheid hebben motorrijlessen te geven.

Let op! De stagiair is te gast in jouw les. Jouw opleiding heeft prioriteit boven de opleiding van de stagiair(e). Dit betekent dat de mentor ervoor zorgt dat je geen nadeel ondervindt van de lessen die de stagiair geeft. Waar de stagiair onvolledig is zal de mentor het aanvullen. Zo behoud je waar voor je geld!

Wanneer je bereid bent om de 20 uren of een gedeelte hiervan mee te werken aan de opleiding van een stagiair krijg je van Motorskills een korting op je rijles. Deze lessen worden in onderling overleg tussen jou, de stagiair en de mentor gepland.

Er is voor jou al een all-in voordeelpakket  20 lessen + examens voor € 1250,00! Dat is meer dan € 300,00 voordeel.

Try the bike

Twijfel je nog over het halen van het motorrijbewijs of heb je gewoon altijd al op een motor willen rijden? Kom dan geheel vrijblijvend proefrijden op een echte motor!

Motorskills organiseert regelmatig Try the Bikes. Hou onze website in de gaten, “like” de Motorskills pagina op Facebook of volg ons op Instagram om te zien wanneer er weer een Try the Bike georganiseerd wordt.

Kun je niet wachten tot er weer een Try the Bike georganiseerd wordt, omdat je nu meteen wilt genieten van het motorrijden? Geen probleem. Meld je dan meteen aan voor een GRATIS proefles! Deze kan gereden worden wanneer het jou goed uitkomt.

Alles-in-één rijopleiding

Een alles-in-één rijopleiding waarmee je alles krijgt wat je nodig hebt om te slagen voor je rijexamen.

Kortingsacties

Actie 1: leerling-brengt-leerling actie

Je bent aan het lessen bij Motorskills en je weet een kennis, vriend, vriendin of familielid óók te enthousiasmeren voor een motorrijopleiding bij Motorskills. Hij/zij schrijft zich in en rond de opleiding af. Fantastisch natuurlijk en deze inzet moet wat ons betreft beloond worden.

Voor ELKE  andere kandidaat die zich via jou aanmeldt en een volledige opleiding bij Motorskills afrondt krijg jij een GRATIS motorrijles. 5 kandidaten is dus gelijk aan 5 GRATIS rijlessen voor jou!

Actie 2: KMA cadetten korting

Speciaal voor cadetten aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) heeft Motorskills  een unieke kortingsactie. Alle KMA cadetten krijgen twee GRATIS rijlessen bovenop de lessen van het startpakket (AVB). Dit kan al snel oplopen naar een korting van 100 euro of meer!

(de bovenstaande acties zijn niet te combineren)

Overige kosten

Deze kosten zijn niet inbegrepen in onze standaardprijs en dienen separaat betaald te worden. We hopen dat deze kosten duidelijk zijn en dat u ons kunt begrijpen dat ze nodig zijn om onze diensten te kunnen leveren. Als u nog vragen heeft over deze kosten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

In onze offerte zijn de volgende overige kosten opgenomen:

  • Gezondheidsverklaring: € 41
  • Administratiekosten: € 15
  • Servicekosten: € 15
  • Helmmuts: € 10