Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen: voor de lichte motor (A1), de middelzware motor (A2) en de zware motor (A).

A1 rechtstreeks

Vanaf 18 jaar mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Vanaf je 17 jaar mag je ook rijlessen volgen wanneer je geslaagd bent voor je motor theorie-examen of wanneer je in bezit bent van een geldig autorijbewijs. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

  1. Motor van de categorie A1
  2. Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Vanaf 20 jaar mag je rechtstreeks het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf 19 jaar mag je daarvoor rijlessen volgen wanneer je geslaagd bent voor je motor theorie-examen of wanneer je in bezit bent van een geldig autorijbewijs. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

A rechtstreeks

Vanaf 24 jaar mag je rechtstreeks het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 24 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e jaar rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

Geldigheidsduur resultaat theorie en AVB

Wanneer je AVB examen wilt doen, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Wanneer je AVD examen wilt doen, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie examen én voor het AVB praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Ben je gehandicapt of heb je een beperking?

Ook met een beperking kun je het motorrijbewijs halen. Vaak door de motor specifiek aan te passen op jouw behoeftes. Motorskills en het CBR helpen je daarbij.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit of woon je niet in Nederland?

Informeer dan eerst bij je gemeente of die een rijbewijs aan jou mag afgeven. Doe dit voordat je begint met rijlessen.

Meer informatie over het halen van je motorrijbewijs?

Kijk dan op de site van de Rijksoverheid.

Gemotoriseerde driewielers: rijbewijs A1 of A

Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B.

Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs B? Dan blijven voor u de oude regels van kracht. U kunt in dat geval dus met uw rijbewijs B gewoon blijven rijden op uw gemotoriseerde driewieler.

Motorrijlessen bij ons volgen? Neem contact met ons op en wij helpen jou bij het behalen van je motorrijbewijs!

Kiezen voor de juiste motor en uitrusting is belangrijk voor het verbeteren van de rijervaring en de veiligheid op de weg. Als beginnende motorrijder is het overweldigend om door de verschillende opties te bladeren en de juiste keuze te maken. Hieronder staan een aantal tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Bepaal je budget: Bepaal vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan je motor en uitrusting. Dit zal je helpen bij het beperken van je opties en het maken van een realistische keuze.

Kies de juiste motorgrootte: De grootte van de motor is belangrijk, omdat deze bepaalt hoe gemakkelijk de motor te besturen is en hoe comfortabel hij is tijdens het rijden. Voor beginnende motorrijders is het aanbevolen om te beginnen met een kleinere motor.

Bepaal je doel: Wil je de motor gebruiken voor dagelijkse ritten of voor langere ritten op de snelweg? Dit zal bepalen welk type motor en uitrusting je nodig hebt.

Uitrusting: Zorg ervoor dat je altijd een goede uitrusting draagt, zoals een motorhelm, handschoenen en motorlaarzen. Dit zal je beschermen in geval van een ongeluk.

Testrijden: Probeer de motor uit door een testrit te maken. Dit zal je helpen om de juiste motor en uitrusting te kiezen, omdat je het gevoel krijgt hoe de motor rijdt en of hij comfortabel is.

Houd rekening met onderhoud: Het is belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de motor. Kies voor een motor met een goede reputatie en een garantie, zodat je zeker bent van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de motor.

Samenvattend, kiezen voor de juiste motor en uitrusting is belangrijk om een veilige en comfortabele rijervaring te hebben. Houd rekening met je budget, doel, uitrusting en onderhoud bij het maken van de juiste keuze. Laat je niet overweldigen door de verschillende opties en wees gerust, er is altijd een motor en uitrusting die perfect bij jou past!

Verantwoord rijgedrag is de sleutel tot veiligheid op de weg en het beschermen van onszelf en andere weggebruikers. Het is belangrijk om te beseffen dat onze acties achter het stuur grote gevolgen kunnen hebben. Daarom is het van groot belang om te weten hoe we op een verantwoorde manier kunnen rijden en de juiste veiligheidstechnieken kunnen toepassen.

Een van de belangrijkste aspecten van verantwoord rijgedrag is het onder controle houden van de snelheid. Dit is de meest voorkomende oorzaak van verkeersongevallen. Het is belangrijk om te beseffen dat hoe sneller we rijden, hoe groter de kans is dat we een ongeluk veroorzaken of dat we zelf gewond raken. Daarom is het belangrijk om onze snelheid te beperken tot het niveau dat het wegdek en de verkeersomstandigheden toelaten.

Een ander aspect van verantwoord rijgedrag is het juist inschatten van de afstand tot de voorganger. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot de voorganger zodat we op tijd kunnen reageren als er iets verandert in het verkeer. Een regel die vaak wordt aangehouden, is de “twee seconden regel”. Hierbij houden we minimaal twee seconden afstand tot de voorganger.

Daarnaast is het ook belangrijk om altijd alert te blijven tijdens het rijden. Dit betekent dat we moeten opletten en concentreren op het verkeer om ons heen. Hierbij is het belangrijk om afleiding te voorkomen, zoals het gebruik van de telefoon of het eten van iets tijdens het rijden. Dit kan leiden tot verminderde aandacht en een verhoogd risico op ongelukken.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat verantwoord rijgedrag niet alleen betekent dat we veilig rijden, maar ook dat we andere weggebruikers respecteren. Dit betekent dat we bijvoorbeeld niet te hard inhalen of onnodig gebruik maken van onze claxon. Het is ook belangrijk om te weten hoe we om moeten gaan met verschillende verkeerssituaties, zoals het naderen van een kruispunt of het inhalen van een fietser.

In conclusie, verantwoord rijgedrag en de bijbehorende veiligheidstechnieken zijn belangrijke aspecten om verkeersongevallen te voorkomen en om de veiligheid te verbeteren. Het is aan te raden om altijd aandacht te hebben voor verkeerssituaties en veiligheidstechnieken en regelmatig bij te scholen op deze gebieden. Wij van Motorskills helpen u graag verder op weg naar verantwoord en veilig rijgedrag.